Noves oficines Galenicum 1822

Situació: Esplugues de Llobregat, Barcelona
Projecte: 2018-2020
Obra: 2020-2022
Superfície construïda: 4.102 m2
Col·laboradors: Meri Mensa, Lucía Ibáñez, Maria Azkarate, Adriana Parcerisa
Equip: DSM arquitectes (estructura), Carles Bou (arquitecte tècnic), M7 Enginyers (instal·lacions), José María Soria (Project manager), Mercedes Osés (laboratoris farmacèutics)
Fotografia: Adrià Goula
Premis: Premi Especial Madera Local – Premis Egurtek 2024, 2n Premi ‘Mapei a l’edificació sostenible’ 2023, Premi a la Rehabilitació i Premi Arquitectura Espanyola CSCAE 2023, Seleccionat Premi Europeu ‘Architectural Heritage Intervention – AHI 2023’, Seleccionat a la Bienal Espanyola d’Arquitectura i Urbanisme ‘BEAU XVI’ 2023, Finalista Premi Catalunya Construcció ‘Rehabilitació Funcional’

Es tracta d´un projecte per a les noves oficines d´una empresa farmacèutica en un municipi molt proper a Barcelona. Amb aquesta finalitat, l’empresa ha comprat un edifici industrial a un sector en transformació i amb bones connexions amb la ciutat, la resta de l’àrea metropolitana i les grans infraestructures del territori. L’edifici actual es divideix en dos àmbits; d’una banda, un gran espai diàfan propi de l’activitat industrial, caracteritzat per una estructura de pilars amb bigues de gelosia que sosté una coberta en dent de serra orientada a nord; d’altra banda, un edifici que allotjava les oficines. L’espai diàfan de les naus queda interromput per un pati central.

Els edificis industrials ens ofereixen molt espai i llum, però amb prou feines ens aixopluguen de la intempèrie, per tant, són cars de climatitzar i difícils d’organitzar incorporant els matisos propis de l’activitat d’una empresa amb 140 treballadors, una dotzena de departaments i que preveu un important creixement a curt i mitjà termini.

En un espai d’aquestes característiques i amb el programa previst, cal “jerarquitzar” l’aire per definir graus climàtics; és igualment necessari distribuir l’activitat del treball per qüestions organitzatives i de confort.

No podem climatitzar tot el volum contingut, proposem millorar l’envolupant per temperar el lloc que es converteix en pretractament de l’aire primari de renovació dels espais restringits de treball. Aquests espais de treball han de tenir un clima actiu, i això és possible en tractar-se d’espais controlats.

Per poder organitzar climàticament i espacialment la planta contínua i indiferenciada al voltant del pati, incorporem la demanda del client d’organitzar els diferents departaments en famílies o tribus amb sinergies pròpies. La proposta planteja que aquestes tribus treballin en cercle, al voltant d’un espai no programat i amb un component vegetal fort. Aquesta forma admet la idea de col·lectiu, de relació horitzontal entre persones i alhora permet crear entorns de treball on al teu costat tinguis un nombre limitat de companys, creant així atmosferes menys sorolloses. Al centre del grup hi ha el buit, lloc lliure, on es produiran la resta d’activitats.

Proposem una sèrie de claustres o anells de panells de fusta CLT, completament transparents i practicables a la cara interior en relació amb el verd i completament opacs i plens de serveis a la cara exterior, on es recolzen les taules de treball. La zona de treball té l’amplada adequada per a dos treballadors asseguts i un espai de circulació al costat del pati. Aquesta disposició de mobiliari i circulació s’interromp amb tancaments per a sales de reunions on es pot accedir des de l’interior o directament creuant pel jardí central.

Els anells se situen evitant interferir amb els pilars existents, que queden situats als patis o entre claustres produint un continu de passos tècnics que allotgen banys, arxius i escales de registre dels sostres dels anells. És per aquests espais tècnics on passaran totes les xarxes de clima, subministraments i dades necessàries per donar servei als llocs de treball sense contaminar l’espai interior de tecnologia.

Aquest conjunt d’espais intersticials i patis està protegit de la intempèrie per l’envolupant original de la nau industrial, perquè aquest clima sigui el més temperat possible, millorarem l’envolupant en termes d’aïllament, pretractament de l’aire primari a l’hivern i ventilació a estiu. Els espais de treball es climatitzaran amb un terra radiant-refrescant, l’aire calent o fred interior passarà a l’espai intermedi, millorant-ne les prestacions.

L’espai no ocupat pels claustres i més proper a la façana nord, a l’àmbit de l’antic edifici d’oficines, es planteja també com un lloc no programat per al treball, on l’oci col·lectiu, vinculat al menjar, les presentacions i les activitats de formació es desenvoluparan en un espai diàfan i poc condicionat per oferir màxima flexibilitat, l’únic aspecte especialitzat del lloc serà la cuina que aspira a ser el centre d’aquest conjunt d’activitats.

Finalment, el pati central de l’edifici es completa amb un claustre obert amb un jardí verd, que actua com a gran distribuïdor d’accés a tots els claustres de treball i el lloc de descans principal.