Situació: Gavà, Barcelona
Concurs: 2017. 1er Premi
Projecte: 2017-2019
Obra: 2020-2022
Superfície construïda: 16.509 m2
Promotor: IMPSOL (Institut Metropolità de Promoció de Sòl i Gestió Patrimonial)
Col·laboradors: Néstor Morro, Montse Fornés, Guillem Canudas, Nicolás Ortiz, Maya Torres, Meri Mensa, María Espín, Eva Millán, Jorge Suárez, Anna Burgaya
Equip: JFG Consultores (estructura), Societat Orgànica (assessoria mediambiental), i2A (acústica), Oriol Vidal Enginyeria (instal·lacions), BARCELONA Ingenieros (telecomunicacions), Carles Bou (direcció d’execució d’obra), Bimetrical (BIM)
Premis: Premi Europeu d’Arquitectura Matilde Baffa Ugo Rivolta 2023, Shortlisted ‘EU Mies Van der Rohe Award 2024’, 1r accèssit ‘III Premis Temps de les Arts’ 2023, Premi ex aequo ‘Premio ENOR 2023’, Premi FAD de la opinió 2023, Finalista Premis FAD 2023, Premiat a la Bienal Espanyola d’Arquitectura i Urbanisme ‘BEAU XVI’ 2023
L’ordenació volumètrica del projecte fomenta la continuïtat biològica i lúdica entre la serra de les Ferreres i el Parc Agrícola del Llobregat. En aquest projecte es proposa complementar la circulació longitudinal amb noves comunicacions transversals per accedir més fàcilment a l’interior de l’illa. Obrint les cantonades interiors del conjunt evitem els racons sense sortida on podrien produir-se situacions d’inseguretat. Els edificis es van escalonant i adaptant al pendent natural de la parcel·la. Per la possibilitat de creació d’un jardí amb un arbrat frondós situem tot l’aparcament a la projecció de l’edifici. Tan sols els camins es pavimenten mínimament per arribar als nuclis d’escales, la resta són superfícies drenants que gestionen el cicle de l’aigua i que consoliden una vegetació autòctona d’arbustives, alzines i garrofers. L’estructura vertical formada per pantalles esveltes de formigó configuren l’espai interior i són alhora la façana de l’edifici. Aquesta materialitat es complementarà amb les finestres de fusta, uns muntants de fusta amb heures i unes persianes enrotllables alacantines.
És una parcel·la amb molt bones vistes i en un entorn molt agradable. L’edifici es genera mitjançant un sistema d’agregació que potencia al màxim les relacions entre espais habitables i entorn. Totes les estances donen a l’exterior, mirant cap al paisatge. Però a la vegada, com si es tractés d’un gran claustre, aquestes habitacions tanquen un atri central on es concentren els serveis i les circulacions dels habitatges. Així tots els espais disposen d’una gran quantitat de llum i de ventilació creuada natural. Es configuren 3 anelles contínues; terrassa, programa i circulació, deixant a l’interior de l’atri els nuclis de comunicació vertical. Les escales són molt compactes i serveixen a quatre habitatges per replà, aconseguint un total de 136 habitatges. L’atri central és un espai protegit i lleugerament temperat que ventila les escales i qualifica als habitatges dotant-los d’un millor confort.
Qualitat tipològica: cada habitatge està configurat per una sèrie de mòduls iguals (10,6m2), no jerarquitzats que poden ser utilitzats com a sala, cuina o habitació. Cada estança està rodejada d’espais de transició cap a l’exterior: a la façana un balcó corregut d’1,5m, cap a l’atri – i quasi simètricament – un espai que actua com una galeria convertint la circulació en espai complementari d’1,60m on s’inclouen els banys, emmagatzematge o bé annexos de les sales. La planta baixa s’entén com un basament, més dens i que no participa directament dels patis interiors. Són tipologies més compactes i convencionals que permeten – seguint la mateixa matriu d’espais – resoldre els vestíbuls.
Plantegem una estructura híbrida de pantalles i forjats de formigó – separant habitatges – combinades amb pilars apantallats esvelts que permeten llums molt curtes i eficients a la vegada que caracteritzen l’espai de cadascuna de les habitacions.
© HARQUITECTES