Situació: Palma de Mallorca, Mallorca
Projecte: 2021-2022
Obra: 2022-
Superfície construïda: 1.610m2
Col·laboradors: Anna Burgaya, Ángeles Torres, Cynthia Rabanal, Victor Jorgensen
Equip: Xavier Suárez (arquitecte tècnic), DSM-arquitectes (estructura), M7 enginyers (enginyeria), Societat Orgànica (consultoria ambiental), MC acústica (enginyeria acústica)
A la parcel·la on es construirà el conjunt d’habitatges, principalment per a gent gran, hi ha un edifici que estem obligats a enderrocar degut al seu mal estat -no hi havia possibilitat de conservar-lo-. Es tracta d’una petita escola en desús, de tres plantes, feta amb murs estructurals de marès i sostres de formigó i ceràmics.
L’estratègia més diferencial del projecte és l’aprofitament del material de l’enderroc de l’antiga escola com a recurs per construir el nou edifici, practicant el que en podríem denominar mineria urbana: on els recursos materials surten de la pròpia parcel·la (urbana) fruit de la demolició de l’edifici preexistent.
Un cop acabat l’enderroc i seleccionats els materials, s’aprofitarà quasi tota la runa de l’obra, segons tipus de material, principalment de dues maneres: 1) s’abocaran els trossos d’elements ceràmics i formigó (140 m3) als pous de fonamentació i, 2) tot el marès (160 m3) es reaprofitarà per construir grans blocs (1.700 unitats) de formigó ciclopi de calç barrejat amb de marès reciclat (40% del volum dels blocs), compost per grans rocs de fins a 30cm de diàmetre, grava de marès i picadís (sorra, també, de marès). Aquests blocs, d’uns 135 cm de llarg, 42 cm d’alçada i una amplada variable per a cada planta (64, 54, 44 i 34 cm), es prefabricaran un cop acabat l’enderroc, abans d’iniciar la construcció del nou edifici i permetran reduir-ne considerablement la durada de les obres.
Els blocs s’apilaran per construir uns murs de càrrega perpendiculars al carrer, que recolzaran sostres de fusta contralaminada. A cada planta els murs s’aprimen 10 cm permetent el recolzament directe dels panells de fusta, facilitant la velocitat d’execució del conjunt.
Perpendicularment als murs principals, uns murs de trava de 13 cm de gruix, construïts amb el mateix formigó ciclopi de calça i marès, traven l’estructura de tot l’edifici, conjuntament amb el nucli d’escala i ascensor.
Tota l’organització espacial i programàtica de l’edifici és hereva del sistema estructural descrit, la composició de la planta s’organitza amb un nucli d’escales a la cantonada, que dona accés a una passera al jardí interior, des d’on s’accedeix a cadascun dels habitatges, tots passants excepte els de la planta semisoterrani, que, a l’igual que els de l’àtic, tenen la meitat de fondària que a les plantes tipus i utilitzen dues crugies estructurals per a cada apartament.
La façana mostra descarnadament el sistema estructural: els testers (verticals) dels murs de blocs prefabricats, que decreixen d’amplada a cada planta, i suporten els sostres de fusta (horitzontals) i, com a façana de cada apartament, de sostre a sostre, balconeres de fusta amb un pany opac lateral i persianes alacantines per protegir del sol d’est i oest.
© HARQUITECTES