Situació: El Raval, Barcelona
Projecte: 2021 (Concurs, 1r Premi)
Superfície construïda: 3.814m2
Autors: HARQUITECTES + CHRIST & GANTENBEIN
Project leaders: Maya Torres (Harquitectes), Moisés Garcia (Christ & Gantenbein)
Col·laboradors: Mariona Dalmau, Jep Sayós, Andrea Arasa, Albert Ferraz, Anna Burgaya, Jonas Loland (Christ & Gantenbein), Kilian Schellenberger (Christ & Gantenbein), Jeffrey Cheng (Christ & Gantenbein)
Equip: Carles Bou (arquitecte tècnic), Societat Orgànica (consultoria ambiental), DSM arquitectura (estructura), M7 Enginyers (instal·lacions), CHROMA (restauració), MC Acústica (acústica)
Imatges: Filippo Bolognese
Actualment ubicat en un edifici inaugurat el 1995, el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) requereix un augment significatiu del seu espai expositiu. Atenent a aquesta necessitat, el disseny del nou MACBA es va desenvolupar en col·laboració entre H Arquitectes i Christ & Gantenbein com un nou volum enfront el del lloc actual. Situada al voltant d’un dels espais públics més vibrants de Barcelona, la Plaça dels Àngels, l’extensió té la forma d’edifici obert en terrasses que acull noves galeries, botigues i espais públics. Una capella existent del segle XV i un convent també formen part de l’esquema i es transformaran per albergar el vestíbul d’entrada del museu, obert a tothom. La figura en creu de la capella s’activarà com un nou portal, connectant dues places i actuant simbòlicament com el nou centre de gravetat del MACBA.
L’extensió és una addició permeable a escala humana que interactua entre les places i la capella. Reformulant la imatge de la institució en un nou conjunt construït de maons, una galeria augmenta l’accessibilitat i s’obre el museu al públic. A la seva coberta, una terrassa per a l’exhibició d’escultures brindarà vistes de l’entorn, passant a formar part de la Plaça. Darrere d’aquesta galeria al costat de la capella, un volum superior en comunicació amb l’absis crea diverses sales d’exposició àmplies i flexibles en tres plantes.
A l’establir un diàleg entre el nou i l’antic, l’ús del maó fusiona els diversos elements del museu. Heretant claus constructives, compositives i volumètriques d’un context heterogeni, el nou MACBA es convertirà en una unió de diverses parts de diferents èpoques amb una lògica arquitectònica contínua que expandeix sensiblement l’existent. Amb la seva escala humana, l’extensió i transformació redefinirà la imatge de la institució, fent-la més accessible i apropant-la al públic. Al convertir-se en un campus urbà i una infraestructura cultural transformable per a la ciutat, la principal institució d’art contemporani aspira a ser un museu participatiu i interactiu per al segle XXI i més enllà.
© HARQUITECTES